Mindent a baleseti károsultak jogairól

A BALESETI JOGÁSZ

A BALESETI JOGÁSZ

Az utazási irodák kártérítési felelőssége

Mit kell az utazási irodának megtérítenie baleset esetén?

2016. február 08. - balesetijogasz

Az élet velejárója, hogy balesetek mindig történnek. Nincs ez másként az utazások során sem, ahol bármennyire is óvatosak és elővigyázatosak vagyunk, a baj megtörténhet. A balesetek súlyos következményeit persze lehet minimalizálni, melynek legjobb módja, hogy ha teljes körű utasbiztosítást kötünk. Az utasbiztosítás azonban nem képes a baleset okozta valamennyi hátrány ellensúlyozására!

bali.jpg

illusztráció, forrás: google.com

Gondoljunk csak bele! Ha egy külföldi utazás során súlyos, esetlegesen maradandó fogyatékosságot okozó testi sérüléseket szenvedünk el, akkor a felmerült kárunk nem csupán a külföldi kórházi ellátás költsége, hanem az elszenvedett sérülésből eredő és életünk végéig jelentkező valamennyi további kárunk, melyek összege akár a több millió forintot is elérheti.

Sajnálatos tényként megállapítható, hogy ezen kárainkat az utasbiztosításból befolyó biztosítási szolgáltatási díj nem fogja fedezni, mivel az nem felelősségbiztosítás alapján járó kártérítés.

A fenti problémát látva mind az Európai Unió, mind pedig a hazai jogszabályok az utazási irodák (pontosabban az utazásszervezők) kötelezettségévé tették a teljes kártérítés megfizetését személyi sérüléssel járó baleset esetén. Az utazási irodák ezen a felelősségüket nem korlátozhatják és nem is háríthatják másra. Így amennyiben egy utas szervezett utazási szerződés teljesítése során önhibáján kívül balesetet szenved el, akkor teljes kártérítést kell, hogy kapjon. Természetesen attól függetlenül, hogy volt-e utasbiztosítása, vagy sem.

Összegezve tehát nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a szervezett utazások teljesítése során elszenvedett és személyi sérüléssel járó balesetek esetén, az utasok nyugodtan igényelhetik a balesetből eredő káraik teljes megtérítését az utazásszervezőtől.

Dr. Ikanov Gábor

ügyvéd

 

süti beállítások módosítása